پارویی کاور تلسکوپی

 

 

کاورهای تلسکوپی در ماشین‌های ابزار وسیله حفاظت از ریل‌ها، بال اسکروها و یا موتورهای محورهای حرکتی دستگاه را در برابر مایع خنک‌کاری (آب صابون) و براده بر عهده دارند. به منظور ایجاد آب‌بندی هر تکه کاور تلسکوپی نسبت به تکه دیگر، در لبه کاورها  قطعه‌ای جهت آب‌بندی دو بخش کاور قرار دارد که اصطلاحا “پارویی” نامیده میشود (بخش شماره ۱ در شکل ۱)

 

شکل ۱: اجزای مختلف کاور تلسکوپی

شکل ۲: پارویی کاور تلسکوپی در غلاف فلزی آن

 

یکی از مواد اولیه مناسب برای تولید پارویی پولی اوره‌تان (PU) است. خواص مکانیکی و ارتجاعی خوب دارد و به خوبی براده را روی ورق جارو می‌کند، مقاومت دائمی به حرارت آن تا ۱۰۰ درجه سانتیگراد است و تا دمای ۱۳۰ درجه سانتگراد نیز در زمانهای کوتاه مقاوم است. در مقابل اسیدها، سفیدکننده‌ها، مواد پایه نفتی، روغن‌های معدنی، آب و مایع خنک‌کاری (آب صابون) و میکروب‌ها نیز مقاوم است.

شکل ۳: پارویی

با توجه به نیاز ارتجاعی بودن جنس پارویی کاور تلسکوپی با ویژگی عمر محدود مواجه خواهیم بود. تغییر شکلهای مستمر قطعه پارویی به مرور زمان باعث خستگی و ایجاد ترک در ماده می‎گردد، برخورد روغن و آب صابون با آن باعث سفت و خشک شدن (از دست رفتن قابلیت ارتجاعی) شده و ورود براده‌ها به داخل قطعه پارویی باعث خراب شدن آن می‌گردند. لذا بسته به نوع استفاده (قطعه مورد ماشینکاری نوع براده و استفاده یا عدم استفاده از مایع خنک کاری) و زمان استفاده از ماشین عمر پارویی‌ها متغیر ولی در نهایت محدود به زمان است. به همین دلیل است که لازم است با انجام بازدیدهای دوره‌ای وضعیت آنها بررسی شده و در صورتی که خاصیت ارتجاعی خود را از دست داده باشند (خشک شده باشند) یا اینکه دچار پارگی و ترک شده و یا براده در آنها در نفوذ کرده است به تعویض به موقع آن اقدام شود.

هنگام تعویض پارویی به این نکته بایستی توجه داشت که زمانی پارویی وظیفه خود را درست انجام می‌دهد که سطح خود ورقهای کاور تلسکوپی تخت و تمیز باشد. لذا در کنار تعویض پارویی لازم است که تاب و اعوجاج ورق کاورها تا حد ممکن اصلاح شده و زنگ زدگی احتمالی روی سطوح نیز برطرف گردد.

صرف هزینه و وقت کم برای تعویض به موقع پارویی کاور تلسکوپی و همچنین حفظ سلامت کارو تلسکوپی از صرف هزینه های زیاد و خرابی های اساسی در ریلها و بال اسکروها جلوگیری می‌کند.

شکل ۴: پارویی های خراب شده (خشک شده، ترک خورده و ترکیب شده با براده)

شکل ۵: پارویی های تعویض شده

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/millimet/public_html/poyakar.com/wp-includes/functions.php on line 4615