در تفکر سنتی، ماشین های CNC یا وسایل اندازه گیری کاملاً بدون خطا و صد در صد قابل اعتماد دانسته می شوند؛ به ویژه آنکه از برند معروفی باشد. غافل از این نکته ساده پیش پا افتاده که هر نوع ماشین یا وسیله ای نیاز به کالیبراسیون و تعیین میزان خطاها دارد تا در کاربرد مناسب خود مصرف شود یا به نحوی استفاده شود که از خطاهای آن اجتناب گردد.
به عنوان نمونه می توان از ساعت اندازه گیری که یک وسیله حساس و دقیق اندازه گیری است نام برد. شرکت های سازنده در راهنمای فنی استفاده از تجهیزات اندازه گیری خود توصیه می کنند از ساعت اندازه گیری معمولی (Dial indicator) تا حد امکان، در حالت عمودی رو به پایین استفاده شود. از آنجا که نیروی اندازه گیری در حالت عمودی رو به پایین با حالت های افقی و عمودی رو به بالا متفاوت است، احتمال بروز خطا در اندازه گیری در این دو وضعیت وجود دارد. لذا سازنده بدون کالیبراسیون و کنترل تکرار پذیری توسط کاربر در این وضعیت ها، صحت کارکرد ساعت معمولی را تضمین نمی کند. در این حالت ها (مخصوصا حالت افقی) ابتدا بایستی با چندین بار اندازه گیری با کمک گیج بلوک ها (حداقل ۵ بار)، تکرارپذیری ساعت تست شود و پس از اطمینان، اقدام به اندازه گیری شود.
برای پرهیز از خطای احتمالی در این موقعیت ها، توصیه می شود برای حالت افقی از ساعت اندازه گیری شیطانکی (Dial Test Indicator) استفاده شود.
کامنت تکمیلی یکی از مخاطبین کانال، آقای مهندس صائبی:
➕بهتر است ساعت اندازه گیری در وضعیت نزدیک به آزاد (یعنی حالتی که فنر ساعت نزدیک به باز شده ترین حالت است) مورد استفاده قرار بگیرد. بدین ترتیب بیشترین دقت(به بیان بهتر کمترین عدم دقت)، بیشترین حساسیت و مهمتر از دو مورد قبلی کمترین واریانس حاصل می شود. یک عادت غلط رایج در استفاده از ساعت های اندازه گیری استفاده از آنها در حالت فشرده شده است که مورد تایید نمی باشد.
بخش دوم این گفتار را در اینجا بخوانید
Pingback: خطای کوسینوسی در ساعت های اندازه گیری | شرکت پویاکاران راد